سفارش تبلیغ
صبا ویژن

وبلاگ تحقیقاتی متالورژی

صفحه خانگی پارسی یار درباره

فولادهای زنگ نزن فریتی (Ferritic)

استنلس استیل فریتی دارای یک ریزساختار فریتی مانند فولاد کربنی است ساختار کریستالی آن مکعبی در مرکز مکعب (body-centered cubic) محسوب می‌شود و حاوی 10/5 تا 27 درصد کروم و مقدار خیلی جزئی نیکل یا بدون نیکل است.بدلیل اضافه شدن کروم و باقی ماندن آن در تمام دماهای کاری استنلس ، این گرید مانند گرید استنلس استیل آستنیتی با عملیات حرارتی سخت کاری نمی شوند.همچنین این گرید را نمیتوان با کارسرد تقویت کرد. استنلس استیل فریتی مانند فولاد کربی خاصیت مغناطیسی دارد(بگیر است).

استنلس استیل فریتی معمولا به 4 دسته اصلی تقسیم بندی می شوند :

  • گروه 1 :  10 تا 14 درصد کروم و عدد معادل به خوردگی  (PREN, Pitting resistance Equivalent Number = %Cr + 3.3 %Mo+16 %N) آن در نزدیک به 10 است، معمولا در شرایطی که  مقدار کمی خوردگی در سطح برای سیستم کاری مشکلی نخواهد داشت مورد استفاده قرار می گیرد.گریدهای معمول (EN 1.4003) AISI 403 و AISI 409Cb (EN A/4601) است که کاربرد اصلی آن در لوله‌های اگزوز خودرو می باشد.
  • گروه 2 : که حاوی 14 تا 18 درصد کروم و با عدد PREN حدود 16 است. معروف‌ترین گرید آن AISI 430 (EN 1.4017) است. از این گرید نباید در جوشکاری ها استفاده کرد، زیرا رشد دانه در منطقه آسیب دیده حرارتی (HAZ) جوش باعث ترد شدن و خوردگی می شود.
  • گروه 3 : به گروه 2 بسیار شباهت دارد، افزودن مقادیر کمی Nb, Ti و/یا Zr ، این مساله خاصیت جوشکاری را افزایش میدهد دلیل آن هم این است که این عناصر کمک میکنند تا کاربید ته نشین شود با این عمل از رشد دانه ها و ترد شدن جوش جلوگیری میکند.
  • گروه 4 : گریدهای این گروه را می‌توان «فوق آهنی» نامید که دارای مقادیر بیشتری Mo، و/یا Cr می‌باشد. عدد PREN آن‌ها بالای 18 است، که آن‌ها را برابر یا بهتر از (EN 1.4301) AISI 304 می‌کند. شناخته شده‌ترین گرید این خانواده AISI 434 و 444 (به ترتیب EN 1.4113 و EN 1.4521) است.

گریدهای با مقاومت الکتریکی بالا Fri-Cr-Al شامل گروه‌های ذکر شده نمی‌شود، زیرا آن‌ها را برای مقاومت در برابر اکسید شدن در دمای بالا طراحی کرده‌اند.